Powered by Blogger.

Δύο κυρίες, πρωταγωνιστούν στην ενεργειακή διαμάχη Αργεντινής - Ισπανίας!

Μεγάλη «ενεργειακή» κόντρα μεταξύ των κυβερνήσεων Αργεντινής και Ισπανίας, έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες, με άμεσες επιπτώσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού. Πρωταγωνίστριες σε αυτό το σίριαλ, είναι δύο δυναμικές γυναίκες: Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ και η εκπρόσωπος της Ισπανίας Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ η οποία είναι και Γενική Γραμματέας του Λαϊκού κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Οι σχέσεις Αργεντινής και Ισπανίας φέρονται να έχουν έρθει σε σοβαρή ρήξη, όταν το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα η πρόεδρος της Αργεντινής αποφάσισε την έναρξη των διαδικασιών για κρατικοποίηση της αργεντίνικης πετρελαϊκής εταιρείας YPF, θυγατρικής της ισπανικής Repsol. Αξίζει να αναφερθεί, ότι αυτή τη στιγμή η YPF είναι με διαφορά η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στην Αργεντινή, έχοντας υπό τον έλεγχο της τα περισσότερα πρατήρια στην Αργεντινή, άρα και την αγορά λιανικής.

Αιτία για την κίνηση αυτή, αποτέλεσε το γεγονός ότι η υπό ισπανικό έλεγχο διοίκηση της εταιρείας, δεν δεχόταν να ικανοποιήσει την απαίτηση της κυβέρνησης για αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας και να προβεί άμεσα σε νέες επενδύσεις με στόχο τη αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων αρνητικών τάσεων στην λιανική τιμή των καυσίμων. Η κυρία Κίρχνερ, αποφασισμένη να επιβάλει τη θέληση της κυβέρνησης της Αργεντινής, προχώρησε στην  κρατικοποίηση της με αστραπιαίες και αιφνιδιαστικές κινήσεις. Μάλιστα, μέσα σε μια νύκτα αντικατέστησε τον CEO της εταιρείας.

Η ισπανική κυβέρνηση, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Η πρωθυπουργός κύριος Ραχόι, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της ίδιας νύκτας. Λίγο αργότερα, η εκπρόσωπος του, κυρία ντε Κοσπεδάλ κατήγγειλε την κίνηση της Αργεντινής, χαρακτηρίζοντας την «εχθρική» και προανήγγειλε την αντίδραση της Ισπανίας με σαφή και ισχυρά μέτρα.

Οι επιπτώσεις στη διεθνή αγορά ενέργειας ήταν άμεσες και σοβαρές. Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 104,4 δολάρια το βαρέλι και περιορίστηκαν έντονα οι τοποθετήσεις σε συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης.

Η όλη εξέλιξη στην ιστορία, κρέμεται από μια κλωστή, της οποίας τις δύο άκρες κρατούν οι κυρίες Κίρχνερ και ντε Κοσπεδάλ.  Ο τρόπος που θα χειριστούν την υπόθεση, θα αποδειχτεί καθοριστικός.

Πάντως, η Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ  είναι μια προσωπικότητα η οποία δεν διστάζει να προβεί σε δραστικές λύσεις και ψυχρές αποφάσεις, ακόμα και αν πρόκειται για σκληρά μέτρα τα οποία προκαλούν τη λαϊκή αντίδραση. Στο ενεργητικό  της, η πρόεδρος της Αργεντινής μετρά αρκετές αποφασιστικές αλλά και ριζοσπαστικές κινήσεις. Για παράδειγμα το 2008 κρατικοποίησε τα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας και τον επίσημο αερομεταφορέα της χώρας, αφού πρώτα είχε διώξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!

Από την άλλη πλευρά, η κυρία Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, είναι μια εξίσου «σιδηρά» προσωπικότητα. Σε ηλικία 47 χρονών, βρίσκεται στη δεύτερη θέση της ιεραρχίας του Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και είναι κυβερνήτης της κοινότητας Castile-La Mancha. Οι φιλοδοξίες της δε, φτάνουν σε ακόμα πιο ψηλές θέσεις.

Η Ισπανίδα εκπρόσωπος, έχει πάντως πολύ δύσκολο έργο καθώς η ισπανική οικονομία βρίσκεται σε ιδιαίτερη δυσμενή θέση και φέρεται να θεωρεί πως ενδεχόμενη υποχώρηση στο ενεργειακό ζήτημα με την Αργεντινή, θα έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο και θα πλήξει τα συμφέροντα της χώρας.

Αυτό ανάγκασε την ισπανική κυβέρνηση και την κυρία ντε Κοσπεδάλ, να ακολουθήσουν από την αρχή αρκετά σκληρή τακτική. Χαρακτηριστική, η άμεση διαρροή στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης της είδησης ότι η Repsol βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τον κινεζικό πετρελαϊκό κολοσσό, Sinopec για πώληση του μεριδίου της στην YPF. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ισπανία θα φέρει την κυβέρνηση της Αργεντινής αντιμέτωπη πλέον με την Κίνα, η οποία τον τελευταίο χρόνο είναι ο υπ’ αριθμό δύο εμπορικός εταίρος της Αργεντινής!
Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ και Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, αποτελούν τρανταχτά παραδείγματα της δύναμης που μπορεί η γυναίκα να έχει σήμερα στα χέρια της. Δύο γυναίκες με ισχυρή προσωπικότητα, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε σοβαρά διεθνή ζητήματα με άμεσες επιπτώσεις σε πολιτική και οικονομία. Αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πως η γυναίκα μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα κέντρα αποφάσεων!


0 comments